Kardynałek chiński to słodkowodna ryba akwariowa z rodziny karpiowatych. Do Europy została sprowadzona w 1938r. 

Kardynałek chiński – rozmnażanie

Pochodzenie: górskie strumienie południowo-wschodnich Chin, okolice Kantonu. 

Oczami akwarysty: Kardynałek chiński osiąga długość 3.5-4cm. Najczęściej koloru czerwonawego z pręgą żółtą lub zieloną. Samiec nieco smuklejszy i ładniej przebarwiony. posiada także większe płetwy od samicy. Rybka stadna.

Stosunek do innych mieszkańców: rybka bardzo ruchliwa, niekonfliktowa z innymiWikimedia Commons, mieszkańcami akwarium.

Wymagania: powinna być trzymana powyżej 5 osobników w akwarium powyżej 30l. Optymalna temperatura wody to ok. 28-22 stopni Celsjusza, chodź przejściowo potrafi wytrzymać temperaturę bliską 0 stopni. Rybka zjada pokarm suchy i żywy. Chętnie pożywia się oczlikami i wazonkowcami.

Rozmnażanie: akwarium powinno posiadać dno wyłożone żwirkiem rzecznym. Sam zbiornik zaleca się gęsto obsadzić roślinami i utrzymywać temperaturę 20-22 stopni Celsjusza. Samica składa 40-100 jaj, które rozrzuca po całej powierzchni akwarium (najczęściej w rośliny). Młode pokazują się po kilku dniach. Narybek można żywić pokruszonym suchym pokarmem oraz drobną dafnią. Chętnie zjada również roztarte gotowane żółtko.

Pasjonaci akwarystyki z Bubble-World! Tworzymy inspirujące treści, pomagając zarówno nowicjuszom, jak i doświadczonym akwarystom w tworzeniu ich idealnych podwodnych światów. Podziel się naszą pasją do akwarium!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *