Encyklopedia ryb akwariowych

Kardynałek chiński - słodkowodna ryba akwariowa z rodziny karpiowatych. Do Europy została sprowadzona w 1938r. 

Pochodzenie: górskie strumienie południowo-wschodnich Chin, okolice Kantonu. 

Oczami akwarysty: Kardynałek chiński osiąga długość 3.5-4cm. Najczęściej koloru czerwonawego z pręgą żółtą lub zieloną. Samiec nieco smuklejszy i ładniej przebarwiony. posiada także większe płetwy od samicy. Rybka stadna.

Stosunek do innych mieszkańców: rybka bardzo ruchliwa, niekonfliktowa z innymi mieszkańcami akwarium.

Wymagania: powinna być trzymana powyżej 5 osobników w akwarium powyżej 30l. Optymalna temperatura wody to ok. 28-22 stopni Celsjusza, chodź przejściowo potrafi wytrzymać temperaturę bliską 0 stopni. Rybka zjada pokarm suchy i żywy. Chętnie pożywia się oczlikami i wazonkowcami.

Rozmnażanie: akwarium powinno posiadać dno wyłożone żwirkiem rzecznym. Sam zbiornik zaleca się gęsto obsadzić roślinami i utrzymywać temperaturę 20-22 stopni Celsjusza. Samica składa 40-100 jaj, które rozrzuca po całej powierzchni akwarium (najczęściej w rośliny). Młode pokazują się po kilku dniach. Narybek można żywić pokruszonym suchym pokarmem oraz drobną dafnią. Chętnie zjada również roztarte gotowane żółtko.

 

 

 

 

Wróć do Baza ryb

 

 
         
 
 
 
 
 
   

 

 
 
 
 
 
 
 

Autorzy nie biorą odpowiedzialności za szkody wynikłe z użytkowania tej strony i zastosowania się do porad w niej zawartych.

Prawa do materiałów umieszczonych na niniejszej stronie zastrzeżone. Publikowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie bez zezwolenia Administracji zabronione.

Copyright © 2009 by paq-studio.com