Stosowanie szyszek olchy czarnej w akwarium

Czarna olcha to popularne drzewo liściaste występujące w Europie i zachodniej Azji. Jej kwiatostany przekształcają się w niewielkie, ciemnobrązowe szyszki o długości do ok. 1.5cm.

To właśnie dzięki nim akwaryści mogą zmniejszać zbyt wysokie pH wody i chronić jaja ryb przed atakiem pleśni. Zanim sięgniemy po szyszki należy zwrócić uwagę na skalę pH.

Większość ryb akwariowych akceptuje pH między wartością ok. 5,5 a 8,5. Nie należy dopuszczać do sytuacji kiedy preferencja ryb zostanie znacznie odchylona od przewidzianej normy (o szczegółowych wymaganiach ryb poczytać można w bazie). Gwałtowne zmiany pH mogą skutkować osłabieniem ryb i ich złym samopoczuciem, dlatego tak ważnym jest zachowanie właściwego odczynu wody. Podczas jego obniżania pomocne mogą być wspomniane wcześniej szyszki olchy.

Dawkowanie

Dawkowanie nie jest wcale oczywiste i jednoznaczne. "Wartość" i siła działania owocostanu na wodę uzależniona jest od warunków jego przechowywania i zbierania. Najlepiej używać jednostek starszych niż pół roku, a optymalnym i najwydajniejszym rozwiązaniem jest stosowanie szyszek, które zbierane były rok temu i dalej. Jeżeli nie mamy dostępu do takiego zbioru sami musimy zadbać o ich jakość już w chwili zbierania. Powinniśmy gromadzić je w porze suchej, ponieważ deszcz wypłukuje z nich znaczną część działających garbników.

Z tego wynika trudność dawkowania. Należy robić to z głową i na bieżąco obserwować parametry wody. Umownie przyjmuje się, że zeszłoroczna, dobrze wysuszona szyszka przypada na ok. 10l wody. Oczywiście jest to tylko ilość orientacyjna.

Według preferencji, szyszki olchy przed wrzuceniem do zbiornika można sparzyć gorącą wodą, ale nie jest to konieczne.

Oprócz zwykłego umiejscawiania owocostanu olchy bezpośrednio w zbiorniku można przygotować z nich także wywar, który wlewa się do akwarium. Należy wziąć kilka sztuk szyszek, zalać je gorącą wodą i odczekać aż woda ostygnie. Najlepiej posłużyć się słoikiem, który można zawinąć w koc lub pościel, tak aby temperatura wody została jak najdłużej wysoka.

Wróć

 
         
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Autorzy nie biorą odpowiedzialności za szkody wynikłe z użytkowania tej strony i zastosowania się do porad w niej zawartych.

Prawa do materiałów umieszczonych na niniejszej stronie zastrzeżone. Publikowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie bez zezwolenia Administracji zabronione.

Copyright © 2009 by paq-studio.com