Encyklopedia ryb akwariowych

Gębacz wielobarwny - słodkowodna ryba akwariowa z rodziny pielęgnicowatych. Nazwa wzięła się od charakterystycznego układu pyska samicy (tzw. gęba) i całego koloru ciała ryby. Po raz pierwszy sprowadzona do Europy w 1902r. Pochodzenie: północna Afryka, właściwie rzeka Nil i jej dopływy.

Oczami akwarysty: ryba osiąga maksymalnie 8cm długości. Posiada cętkowane płetwy i ciało koloru srebrnego z elementami barwy pomarańczowej. Samiec posiada intensywniejsze wybarwienie ciała, natomiast samica ma uwypukloną dolną część pyszczka. 

Stosunek do innych mieszkańców: ryba spokojna, chodź samce potrafią toczyć zaciekłe walki w czasie tarła.

Wymagania: gębacza należy hodować w zbiornikach powyżej 60l. Akwarium zaleca się gęsto obsadzić roślinami, a dno powinno mieć jakieś 6-8 cm grubości. Gatunek zadawala się temperaturą oscylującą w okolicach 20-24 stopni Celsjusza i pH od 6,5 do 7.

Gębacz wielobarwny żywi się pokarmem suchym i żywym (tego nie może zabraknąć w diecie).

Rozmnażanie: temperatura w akwarium powinna zostać podwyższona do ok. 26 stopni Celsjusza, reszta warunków nie wymaga specjalnego przygotowania. Samica składa ok. 50-100 jaj w dołkach wykopanych przez partnera, po czym bierze je do jamy gębowej i tam przechowuje do czasu wylęgu małych (10 dni). Samca należy niezwłocznie usunąć ze zbiornika tarliskowego, ponieważ może zjadać narybek, a samicę, kiedy młode będą już samodzielnie zdobywały pokarm. Młodym podawać można kruszony pokarm suchy (płatki) lub larwy oczlików. 

 

 

 

 

Wróć do Baza ryb

 

 
         
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Autorzy nie biorą odpowiedzialności za szkody wynikłe z użytkowania tej strony i zastosowania się do porad w niej zawartych.

Prawa do materiałów umieszczonych na niniejszej stronie zastrzeżone. Publikowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie bez zezwolenia Administracji zabronione.

Copyright © 2009 by paq-studio.com