Encyklopedia ryb akwariowych

Danio pręgowany - słodkowodna ryba akwariowa z rodziny karpiowatych. Do Europy został sprowadzony w 1905r. Dziś s sklepach akwarystycznych często znaleźć można także odmianę czerwoną.

Pochodzenie: rzeki, stawy wschodniej części półwyspu Indyjskiego. 

Oczami akwarysty: Danio pręgowany dorasta do 4-5cm długości. Samiec jest nieco smuklejszy od samicy, a obszary między niebieskimi pręgami są wybarwione na złoto. Jest rybką stadną, stąd polecane jest trzymanie go w stadach, ponad 15 sztuk.

Stosunek do innych mieszkańców: rybka bardzo ruchliwa, ale zupełnie niegroźna dla innych mieszkańców. Żyje zgodnie ze swoim stadem.

Wymagania: zaleca się trzymanie min. 10 sztuk w akwariach powyżej 30l. Właściwa temperatura dla rybki, to ok. 20-24 stopni Celsjusza. Preferuje drobny żwirek, jako podłoże. Żywi się pokarmem suchym i żywym.

Rozmnażanie: akwarium powinno posiadać czystą wodę o temperaturze w okolicach 25 stopni Celsjusza. Tarło odbywa się najczęściej rano, samica składa ok. 1000 jaj. Po złożeniu ikry parę Danio należy usunąć ze zbiornika, a akwarium zaciemnić. Narybek wykształca się po 4 dniach, a po 5-6 zaczyna samodzielnie pływać.

 

 

 

 

 

Wróć do Baza ryb

 

 
         
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Autorzy nie biorą odpowiedzialności za szkody wynikłe z użytkowania tej strony i zastosowania się do porad w niej zawartych.

Prawa do materiałów umieszczonych na niniejszej stronie zastrzeżone. Publikowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie bez zezwolenia Administracji zabronione.

Copyright © 2009 by paq-studio.com