Encyklopedia ryb akwariowych

Brzanka sumatrzańska - słodkowodna ryba akwariowa z rodziny karpiowatych. Nazwę zawdzięcza wyspie, z której pochodzi - Sumatra. Po raz pierwszy sprowadzona do Europy w 1935r.

Pochodzenie: wyspa Borneo, Sumatra, a także wody Tajlandii. Zamieszkuje głównie rzeki i wolno płynące strumyki.

Oczami akwarysty: brzanka sumatrzańska osiąga maksymalnie 6-7cm długości. Rybka koloru złocistego z przebiegającymi po całym ciele czarnymi pasami o płetwach jasno-pomarańczowych. Samiec posiada bardziej nasycone barwy i jest nieco mniejszy. 

Stosunek do innych mieszkańców: ryba spokojna, chodź może podskubywać płetwy niektórym gatunkom. Samce potrafią toczyć między sobą pojedynki, ale niegroźne dla każdej ze stron. 

Wymagania: brzanka jest rybą stadną, stąd zaleca się hodowlę nie mniej niż 5-7 osobników. Preferowana temperatura życia 22-26 stopni Celsjusza. Woda powinna oscylować w dolnych granicach 7 pH. Podczas podmiany wody należy uważać na związki wapnia, na które brzanka jest bardzo wrażliwa. Lubi dobrze oświetlone zbiorniki, gęsto obsadzone roślinami o ciemnym podłożu. Żywi się pokarmem suchym i żywym, potrafi żywić się także glonami. 

Rozmnażanie: akwarium rozpłodowe powinno składać się z jednej pary. Zbiornik mały z bardzo czystą wodą. Temperaturę należy podwyższyć o 1-2 stopnie Celsjusza. Akwarium powinno być gęsto zarośnięte miękkimi roślinami (np. mech). Tarło trwa ok. 2 h, a odbywa się najczęściej wiosną. Standardowo, po złożeniu ikry parę należy odłowić. Po 6-7 dniach narybek zaczyna samodzielnie pływać. Młode można karmić wymoczkami, pokruszoną, suchą dafnią lub larwami solowca.

 

 

 

 

Wróć do Baza ryb

 

 
         
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Autorzy nie biorą odpowiedzialności za szkody wynikłe z użytkowania tej strony i zastosowania się do porad w niej zawartych.

Prawa do materiałów umieszczonych na niniejszej stronie zastrzeżone. Publikowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie bez zezwolenia Administracji zabronione.

Copyright © 2009 by paq-studio.com